Трудно би се намерил човек в наши дни, който би се съгласил с твърдението, че играч ще бъде в състояние да отбележи 100 точки в рамките на еднa баскетболна среща. Въпреки наличието на един куп мега звезди в лигата. Въпреки таланта и многомилионните договори, никой не би посмял дори да си помисли за подобно нещо. Вероятно малцина са предполагали, че това би могло да се случи и през далечната 1962г., но така или иначе стоте точки стават факт.

Датата е 2-ри Март 1962г., а мястото е Хършей, Пенсилвания. Сезонът е към своя край и очакванията за зрелище са останали извън „Хършей Парк Арина“, където един срещу друг се изправят отборите на Филаделфия Уориърс и Ню Йорк Никс.

Фили са водени от феноменалния Уилт Чембърлейн, който завършва първото полувреме на мача с 41 точки. Публиката не е била особено екзалтирана от постижението на великана, тъй като Чембърлейн бе завършвал срещи с над 60 точки вече 17 пъти през сезона.

Независимо че на почивката са били напред в резултата (79:68), треньорът на Уориърс, Франк МакГайър дава наставления на своите играчи да продължават да захранват Чембърлейн с пасове в атака. Това решение допринася точковият актив на центъра на Филаделфия стремително да набъбне. Когато Уилт доближава стоте точки, Никс започват да фаулират останалите играчи на Фили само и само да държат топката далеч от Чембърлейн. Въпреки всички опити на противника, Уилт Чембърлейн достига трицифрения актив.

Публиката е в екстаз.

Хората влизат на терена да отпразнуват постижението на Чембърлейн, а мачът е прекъснат за цели 9 минути. За съжаление видео кадри от въпросната среща не са налични. Мачът е бил излъчван единствено и само в радио ефир, като до наши дни достигат едва една малка част от него, както и една снимка.

ОСТАВИ ОТГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here