Големите шампиони в дъното на таблицата

5
111

Нито през 1947 година, нито през 2013-та, нито през който и да било сезон от посочения период, не се бе случвало отборите на Селтикс, Лейкърс и Никс да пропуснат плейофите по едно и също време.

За първи път това се случи през изминалата кампания, като по всяка вероятност това ще се случи и сега*.

Към тази великолепна тройка, съвсем спокойно можем да прибавим и тима на Филаделфия, чийто фенове вече няколко години гледат как отборът им се лута безидейно в дъното на таблицата на НБА.

След 68 изиграни сезона в лигата, въпросните четири отбора (Селтикс, Лейкърс, Никс и Сиксърс) са носители на 38 титли. Число, което само по себе си говори за престижа на организациите и влиянието им върху лигата като цяло.

Към днешна дата и четирите „франчайза“ са в режим на преизграждане на „ростърите“ си и единствено и само предстоящите им мениджърски решения биха били определящи за завръщането им на върха в лигата.

Нека погледнем каква е моментната ситуация във всяка една от организациите и на тази база да опитаме да направим прогноза за това, кой от тях е с най-големи шансове скоро да бъде замесен в борбата за титлата.

Въпреки че звучи прекалено опростено, за да бъде конкурентен един отбор в лигата, в състава му трябва да блестят 2-3 играча със статут на звезди. С добър треньор и подходящо ядро от „звезди“, към „ростъра“ лесно могат да се добавят ролеви играчи, които да допълнят пъзела и да придадат завършен вид на отбора.

И така, за да оценим евентуалния бъдещ успех на гореизброените организации ще обърнем внимание на следните направления:

има ли звезда в състава; има ли потенциални таланти; каква е финансовата гъвкавост на мениджмънта; какви са позициите на отбора в предстоящите драфтове; има ли играчи, които биха могли да бъдат използвани като разменна монета

БОСТЪН СЕЛТИКС


1

Моментно класиране: На границата до най-слабите 10 отбора в лигата. Отборът е в доста добра серия от „звездния уикенд“ насам. Брад Стивънс се справя отлично на треньорския пост.

Звезди в отбора: Няма

Финансова гъвкавост: Селтикс имат свободни около $23 милиона, без да се броят евентуалните договори на Джей Краудър, Брендън Бас, Йонас Джеребко и бъдещи попълнения от драфта. Доста трудно може да се предложи максимален договор на играч.

Потенциални таланти: Може би само Маркъс Смарт

Избор в драфта: Множество средни и късни пикове от първи рунд на предстоящия Драфт 2015.

Предимства: Множество играчи от среден калибър (Сълинджър, Олиник, Томас, Търнър, Брадли), множество пикове от първи рунд в предстоящите драфотве, изключения при трейдове, които биха могли да се използват за допълнителни пространства в бюджета. Добра система. Добър треньор. Добър мениджмънт.

Недостатъци: Към момента нямат „парчета“ около които да се гради ядро. Бостън не е популярна дестинация за свободните агенти. Стойността на моментните играчи е доста относителна.

 

ЛА ЛЕЙКЪРС


1

Моментно класиране: Измежду най-слабите 4 отбора в лигата.

Звезди в отбора: Коби Брайънт (на възраст)

Финансова гъвкавост: В бюджета на Лейкърс има свободни около $30 милион без да се брои евентуален предстоящ контракт на Джордан Хил.

Потенциални таланти: Може би Джулиъс Рандъл

Избор в драфта: Вероятно ще имат топ 4 пик в предстоящия Драфт 2015. Дължат бъдещ пик от първи рунд на Фили. Ако тази година излязат от топ 5 в драфта, Фили ще избират вместо тях. Освен това, Лейкърс ще имат късен пик в Драфт 2015 с правото на избор на Хюстън.

Предимства: Лос Анджелис винаги е била и винаги ще си остане популярна дестинация за свободни агенти.

Недостатъци: Лош мениджмънт. Коби вече трудно може да бъде използван като примамка за качествени свободни агенти.

 

НЮ ЙОРК НИКС


1

Моментно класиране: Последно място в лигата.

Звезди в отбора: Кармело Антъни

Финансова гъвкавост: В бюджета на Никс има свободни около $30 милиона.

Потенциални таланти: Може би Тим Хардуей Дж. (но е много спорно)

Избор в драфта: Никс са потенциални кандидати за пик №1 в Драфт 2015. Към момента нямат право на избор в Драфт 2016.

Предимства: Ню Йорк винаги ще бъде предпочитана дестинация за свободните агенти. Имат звезда в лицето на Кармело Антъни. Вероятно ще имат и потенциална звезда след избора си в Драфт 2015. Имат Фил Джексън.

Недостатъци: Треньор без опит и собственик със свое виждане за играта.

 

ФИЛАДЕЛФИЯ 76ърс


1

Моментно класиране: Предпоследно място в лигата.

Звезди в отбора: Няма

Финансова гъвкавост: Сиксърс ще имат на разположение през идното лято грубо около $40 милиона.

Потенциални таланти: Джоел Ембийд, който от мнозина бе смятан за най-добрия играч в Драфт 2014. Нерленс Ноел и Дарио Сарич, за който се предвижда бляскаво бъдеще.

Избор в драфта: Вероятен Топ2 избор в Драфт 2015. Ако Лейкърс излязат извън топ5 ще имат право да избират вместо тях. Освен това Фили имат още два евентуални пика от средата на Драфта (правото на избор на Хийт – защитено до №10 и правото на избор на Тъндър – защитено до №18)

Предимства: Следвайки пътя на Оклахома Сити, Сиксърс може да сглобят отбор изцяло от качествени драфт пикове.

Недостатъци: Никой не знае какво се върти в главата на Хинки. Филаделфия няма статут на предпочитана дестинация сред свободните агенти, но това би могло да се промени ако някой от играчите им се развие и придобие статут на звезда (Ембийд).

ИЗВОД


Въпреки че към момента, Селтикс са отборът който се представя най-добре измежду гореизброените, шансовете за най-бързо влизане в борбата за титлата са на страната на Ню Йорк Никс. Фил Джексън ще насочи вниманието си върху списъка със свободни агенти в опит да привлече елитни играчи, подходящи за схемата на игра на отбора.

С Кармело Антъни в състава, привличането на качествен свободен агент със сигурност би било по-лесно. Разполагайки с ядро от елитни играчи, Джексън лесно би попълнил празнините, придавайки завършеност на тима.

Друг е въпросът, до колко успешен би бил Дерек Фишър при реализирането на предпочитаната от Фил Джексън схема на игра.

*С показаната в последния месец игра, Селтикс имат реални шансове да влязат в плейофите, но така или иначе това не е акцента на коментара.

5 КОМЕНТАРА

  1. Ребилдинга е труден прицес, който минава през изключително прецизни избори от драфта( справка Уориърс, Тъндър и т.н.). Затова НБА е толкова велика лига, защото в моменти, в които исторически успешните отбори дърпат назад, цялата лига събаря рекорд след рекорд по-гледаемост и финансови успехи.

  2. За Ембийд се пише, че много надебелял (това дали е причина за трейд), а относно парите, Фили имат свободни пари вече няколко години поред, но не ги ползват. Аз си мисля, че политиката им ще им изиграе лоша шега в един момент. За сериозните играчи те не са отбор със сериозен мениджмънт и ясни цели и никой олстар няма да иска да отиде там (освен за незаслужено големи договори).

  3. При Лейкърс този сезон контузиите са доста повече от нормалното, но пък слабото представяне ще ги направи доста активни на пазара. Очаквам през 2015-16 да сглобят отбор, който да се бори за плейофи. Никс със сигурност би трябвало да са фактор догодина (Изтокът е толкова слаб, че няма да е особено трудно). И двата отбора генерират чудовищни печалби и не се боят да влизат в зоната глобите, така че ще привлекат големи играчи. Бостън си остава средняк, а за Фили и Хинки сигурно са започнали да измислят вицове :Д

    • Хинки е доста интересен случай. Вярва сляпо на advanced stats и ще опита да сглоби отбор следвайки тези си убеждения. На мен поне ми се стори странно решението му да освободи MCW (който ми се струва приятен играч).. и най-странното беше, че няколко часа преди края на dead line-a беше сложил Ембийд в trade list-a.. наистина никой не знае какво се върти в главата на Хинки.. иначе, Фили имат свободни пари и вероятно ще атакуват фрий ейджънсито не това, а следващото лято (така мисля поне)

ОСТАВИ ОТГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here