Майкъл Джордан: „Какво не знаете за мен?“

0
429

Когато през 2009г Джордан бе приветстван в „Залата на славата“, Майкъл излезе пред аудиторията и открито я попита: „Какво не знаете за мен?“

Въпреки, че след церемонията мнозина журналисти и псевдо „драскачи“ подложиха на остра критика, поведението на Майкъл, въпросът който Ем Джей зададе изобщо не бе лишен от логика. След купища документални филми, книги, пресконференции, интервюта и пр., доста трудно може да се намери случка свързана с кариерата на Джордан, която да е останала скрита през годините за широката публика.

Една от историите, които Майкъл разказа по време на въпросната церемония в Спрингфийлд, бе свързана с гарда на Юта Джаз – Браян Ръсел. Случка, която по всяка вероятност голяма част от вас знаят и която за пореден път потвърждава тезата, че всеки дръзнал да провокира „най-великия“, рано или късно си получава заслуженото.

Watch video

 

Ако искаш да победиш Майкъл – победи го с добра игра и баскетболни умения. Забъркаш ли се срещу него в двубой на ментално ниво си обречен. Независимо дали става въпрос за официална среща или тренировка. Независимо дали провокаторът е играч от противниковия отбор или фен в трибуните. Примерите са безброй.

Реджи Милър беше разказал подобна случка, когато в мач от пред-сезонната подготовка в новобранската му година с Пейсърс се е опитал да „траштолква“ Джордан. Опитът му е претърпял тотален провал и в последствие не е дръзнал да прави подобно нещо до края на своята кариера.

Подобна ситуация се случва и в самото начало на сезон 1995-96, когато Чикаго Булс са гостували на Кавалиърс в Охайо.

Тук искам само да поясня, че в началото на въпросната кампания е имало доста въпросителни около бъдещето на Майкъл Джордан. Отстранен в плейофите през лятото на ’95та от Орландо Меджик, доста критици са смятали, че завръщането на Майкъл Джордан в лигата е било грешка – т.е., че неговото време вече е отминало. Мнозина са го категоризирали като „възрастен“ играч (преминал връхната си точка), смятайки че баскетболното страшилище в него е изчезнало веднага щом е стиснал бейзболната бухалка в ръка.

Та, нека се върнем отново на мача в Кливланд. Срещата започва колебливо и за двата отбора, а Майкъл е изпитвал затруднения, в началните минути. Привърженик на Кавалиърс, решава да се подиграва на Майкъл, заради слабия му резултат от първата четвърт.

„Само шест точки.. това ли е всичко, което можеш? Смени си обувките. Със старите играеше по-добре. С тези не можеш да вкарваш.“

Майкъл чува придошлата от първия ред провокация и отвръща на „удара“ по подобаващ начин – 17 точки в рамките на втората четвърт и многозначителен поглед към въпросния фен, повеляващ: „затваряй си устата“.

1

Ем Джей не просто е приемал предизвикателствата. Той се е „хранил“ от тях. Посредством провокациите е успявал да трансформира моментната си форма до нива непристъпни за противника.

Сходна случка имаме и през 1999г., когато играещият за втора година играч на Булс – Кори Бенджамин е провокирал Майкъл, като е заявил, че може да го победи в игра един на един. По това време, Ем Джей не е активен състезател в лигата, но често е посещавал тренировъчните занимания на Булс в „Бърто Център“, с цел подпомагане на играта на младите играчи в отбора.

Приел предизвикателството на Бенджамин, отказалият се преди една година Джордан изнася лекция на младока, пред погледите на останалите играчи на тима (Елтън Бранд, Рон Артест, Хърси Хокинс, Тони Кукоч и пр.)

Watch video

 

Изключително любопитно е интервюто, което Майкъл дава след въпросната тренировъчна игра. Доста ясно си личат обтегнатите отношения между него и мениджмънта на Булс. Недоразумение, в което може би се корени истинската причина за оттеглянето на Джордан през 1998г. Недоразумение, което като че ли попречи на нас феновете да се насладим поне още малко на „червено-черната поезия“ на Майкъл Джордан.

По всяка вероятност феновете на Спърс и Лейкърс биха извадили доста аргументи но, след всичко което знаем за Майкъл, няма как да не си зададем следния въпрос: Какво ли щеше да стане ако „биковете“ бяха запазили отбора за още една или две години?

Watch video

ОСТАВИ ОТГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here