Гладиаторите на новото време (v 2.0)

0
146

Би било чудесно ако съвременният професионален спорт можеше да съществува без тежки контузии и травми на атлетите. За съжаление поне към настоящия момент, това е невъзможно. Контузиите са част играта. Най-неприятната част – както за самите играчи, така и за нас феновете.

Само преди няколко дни световният информационен обмен бе завладян от новината за поредната контузия на Дерик Роуз. Гардът на Чикаго Булс отново трябваше да легне на операционната маса. Проблемът е същия като последния път – разкъсване в менискуса на дясното коляно.

Точно когато Ди Роуз беше започнал да напомня за себе си (със силното си представяне в мача срещу Кливланд), организмът му отново го предаде. В хода на сезона, Роуз беше подлаган на остри критики, че пропуска срещи без ясна причина, че не прекарва много време на терена в дадени срещи, че не играе на познатото бързо темпо и пр.

И когато играчът се аргументира, че се опитва да промени играта си (I’m trying to be smart) с цел да съхрани тялото си за по-дълъг период от време, критиците се нахвърлиха още по-свирепо върху него:

„Не ти се плащат $ 100 милиона, за да се съхраняваш. Изпълнявай си задълженията.“

Подобни коментари не липсваха и сега, когато бе обявена неприятната вест. Не мисля, че на този тип коментари си заслужава да им бъде отделяно каквото и да било внимание. По-скоро това, което си струва да бъде коментирано е реакцията на играчите в лигата (съотборници и съперници на Роуз).

По един или по друг начин, професионалистите изразяваха своята подкрепа към играча и вдъхваха надежда в един наистина изключително сублимен за него момент. Луол Денг (бивш съотборник на Роуз), сподели че почти се е разплакал, щом е научил за контузията му, а супер звездата на лигата – ЛеБрон Джеймс му изпрати кратко съобщение, посредством собственоръчно записан видео клип.

Watch video

 

Към днешна дата, новините от щаба на Чикаго Булс са относително благоприятни. След извършената хирургическа интервенция, прогнозите са добри, сочейки завръщане на играча след около 4-6 седмици. И въпреки, че вероятността да гледаме Дерик Роуз в плейофите е голяма, няма как да не си зададем следните въпроси:

След като се случва за втори път, дали няма да се случи отново? Дали менискусът няма пак да се разкъса? Дали от тук нататък, тялото на Роуз ще може да издържа на натоварването в лигата? Какъв ход ще предприеме организацията на Булс?

МЕНИСКУСЪТ


Колянната става функционира при подчертано тежък режим на натоварване, в резултат на което е една от най-сложно устроените стави в човешкото тяло.

Менискусите, като част от нея са вътрешно-ставни хрущялни структури със „С“ образна форма (изглеждат като две подкови обърнати една срещу друга) разположени от вътрешната и външната страна на коляното, между бедрената кост и големия пищял, имащи за цел да намалят триенето между костите.

И когато става въпрос за проблеми в областта на коляното, над 60% от уврежданията са свързани именно с менискусите.

Играещи ролята на обиращи вибрациите „амортисьори“, тези хрущялни образования подлежат на най-голямо натоварване при спортове изискващи от атлетите стойка с полусвити колене и резки усукващи движения.

1

КОНТУЗЕНИТЕ


Ако трябва да изброим играчите с контузии и травми оставили отборите си в хода на сезона, списъкът ще бъде изключително обемист и до голяма степен неприятен за четене.

Като започнем от зловещата контузия на Пол Джордж още през лятото, която на практика уби амбициите на Индиана Пейсърс за нещо значимо през настоящата кампания, и преминем през контузиите на Кей Ди, Ръсел Уестбрук, Кауай Ленард, ДеМар ДеРоузан, Брадли Бийл, Кемба Уолкър, Брендън Дженингс, Джабари Паркър, Ди Уейд, Коби Брайънт, Кармело Антъни, Антъни Дейвис, Райън Андерсън, Блейк Грифин и пр.

ЛаМаркъс Олдридж получи травма в китката и насрочи операция, която на следващия ден отмени за след края на сезона, защото ТрейлБлейзърс бяха притиснати от куп други контузии по това време (Робин Лопез, Крис Кейман и Ник Батум) и реално рискуваха да загубят доброто си класиране до момента.

1

От няколко години насам травмите на играчите са един от най-сериозните проблеми пред управата на лигата и от централата доста сериозно са се заели с решаването му.

Още през лятото се беше появила идеята за намаляване на продължителността на срещите (от 48мин на 40мин), но като цяло предложението не срещна особена подкрепа измежду баскетболните среди отвъд океана.

Сега на дневен ред е идеята за увеличаване на продължителността на редовния сезон, с цел разреждане на програмата на отборите и избягването на ситуации от типа – две срещи в две последователни вечери или три срещи за четири дена и пр.

Говори се за старт на сезона в началото на Октомври, а не както е до сега в края на месеца и лично според мен, би било прекрасно ако това предложение се приеме от борда на лигата.

От една страна, ще бъде по-добре за нас феновете на великата игра, като същевременно ще бъде по-благоприятно и за играчите, и тяхното здравословно състояние.

КЕВИН ДЮРАНТ


И като си говорим за контузии, няма как да не споменем и за проблемите, с които се бори най-полезният играч за изминалия сезон – Кевин Дюрант.

Миналата есен, Кей Ди получи счупване на петия метатарзус в ходилото. Това е най-външната костица в ходилото, разположена между фалангата на малкия пръст на стъпалото и кубовидната кост.

Този тип счупване е познато в медицината като „фрактура на Джоунс“. Процедурата по възстановяването от такъв тип счупване е съвсем стандартна, като в костицата се имплантира „винт“ играещ ролята на шина, с помощта на който костицата да заздравее по възможно най-правилния начин. Този тип процедура се предпочита също така, с цел да се намали времето, в което пациента трябва да седи обездвижен.

1

След като пропусна първия месец на кампанията, Кей Ди се завърна в състава на Оклахома Сити в началото на Декември, като по това време балансът на отбора беше отрицателен 5/12. Дюрант успя да изиграе няколко срещи и пак излезе контузен – този път с проблеми в големия пръст на крака. Завърна се в игра по „Нова година“, записа двадесетина участия до паузата на „звездния уикенд“, непосредствено след който дойде и поредния проблем.

Имплантираният през есента „винт“ в ходилото на Дюрант е започнал да му създава проблем, заради нежелан контакт с „кубовидната кост“ (виж примера на снимката). Наложи се да се прави нова манипулация включваща изваждане на „винта“ и замяната му с друг – със съобразена големина.

Генералният мениджър на тима – Сам Прести даде обширна пресконференция, в която обясни, че хирургическата намеса е преминала напълно безпроблемно, и че тук не става въпрос за проблем със счупеният метатарзус, а с малък дискомфорт поради горе-споменатите причини. Прести потвърди, че костицата в ходилото на Дюрант се възстановява по изключително правилен и планиран начин и няма особени поводи за притеснение.

До няколко дни състоянието на Кей Ди трябва да бъде оценено, след което официално ще се обяви кога може да очакваме завръщането на играча.

БЯЛО И ЗЛАТИСТО / ЧЕРНО И СИНЬО


И докато цял свят се чуди какъв цвят точно е роклята (white and gold / black and blue), контузеното крило на ЛА Клипърс, Блейк Грифин, демонстрира отлично чувство за хумор, пускайки следното съобщение в социалните мрежи.

И да, какъв цвят точно е Блейк Грифин?

2

ОСТАВИ ОТГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here