ЛеБрон се завърна в Маями. Кавс продължават с колебливото си представяне

0
140

Едва ли има по-добри специалисти от американците що се отнася до представянето на даден продукт пред публика в пълния му блясък. В този ред на мисли, не се учудвайте от големия брой баскетболни дербита и интригуващи сблъсъци, запълващи ефира в празничните вечери.

И така, следвайки предварително организирания сценарий, на връх Коледа феновете на НБА имаха възможност да гледат дербито между Голдън Стейт Уориърс и Л.А. Клипърс; двубоят между Оклахома Сити Тъндър и Сан Антонио Спърс; визитите на Лейкърс и Уизардс съответно в Чикаго и Ню Йорк, и гостуването на Кавалиърс в Маями.

Точно така, в Коледната нощ ЛеБрон Джеймс се завърна на южния бряг, само че този път беше облечен в екипа на Кливланд Кавалиърс. Срещата бе спечелена от домакините, но като че ли това не се коментира толкова, колкото реакциите и поведението на участниците в нея – а именно публика, играчи и пр.

Нека се върнем няколко години назад във времето. Датата е 2ри декември 2010 година, а мястото е „Куикън Лоунс Арина“, Охайо. В мач от редовния сезон един срещу друг се изправят отборите на Маями Хийт и Кливланд Кавалиърс, което казано по друг начин означаваше първото завръщане на ЛеБрон Джеймс в Кливланд, след преминаването му в отбора на „горещите“.

Ситуацията пред „The Q“ (така наричат залата в Кливланд) е меко казано кризисна. Охраната в залата е била увеличена почти двойно. Организаторите са осигурили полицаи под прикритие около резервната скамейка и съблекалнята на Хийт. На входовете на залата са били поставени метални детектори. Не са били допускани зрители с неприлично облекло (дрехи носещи вулгарни послания). Не е било разрешено внасянето на пластмасови бутилки.

И всичко това е било провокирано само и единствено заради една единствена причина – „безграничната любов и преданост“, която феновете на Кавс са изпитвали към техния бивш любимец ЛеБрон Джеймс. До инциденти не се стига, но ЛеБрон е трябвало да играе под бурните освирквания на публиката, която само преди няколко месеца го е боготворяла.

Watch video

 

Тази Коледа, сценарият горе долу се повтаряше. Отново бяха замесени отборите на Кавалиърс и Хийт. Отново главното действащо лице беше ЛеБрон Джеймс. Само че този път ролите бяха леко разменени. „Кралят“ се завръщаше в Маями облечен в екип на Кавалиърс.

Интересното в този случай беше, че два дни преди самата среща Дуейн Уейд публично призова феновете на Хийт да не освиркват ЛеБрон Джеймс. Дали заради призива на Уейд, дали заради менталната си зрялост, дали заради нещо друго, но на Коледа публиката в Американ Еърлайнс Арина (ААА) посрещна ЛеБрон по начина, по който го бе правила през последните четири години – под бурни аплодисменти.

Срещата бе загубена от Кавалиърс (11-то поражение от началото на сезона), но като че ли акцентът от баскетболния сблъсък падна върху невербалната комуникация между бившите съотборници ЛеБрон Джеймс и Дуейн Уейд, както и върху репликите, които двамата размениха след края на последния съдийски сигнал.

1

Много честа практика за играчите в лигата е да говорят през ръка – т.е. когато разменят реплики с други играчи или просто си говорят по между си на случайни (лични) теми, баскетболистите слагат ръка пред устата си, за да прикрият движенията на устните си от обективите на камерите.

В конкретната ситуация (между Джеймс и Уейд), ЛеБрон използва потника си за прикритие, но камерата бе твърден близо до него и микрофона й улови доста ясно разговора между двамата приятели: Like I said, if we aren’t any better this year we going to reunite again and do some better and bigger things.

Watch video

 

Репликите на ЛеБрон породиха тонове коментари из социалните мрежи, а на 30-ти декември (точно на рождения ден на ЛеБрон), баскетболният репортер Крис Хайнес направи следното изказване:

„ЛеБрон Джеймс, който току що навърши 30 години, няма намерение да жертва най-добрите години от спортната си кариера, състезавайки се за „слаба“ организация. Според клаузите в договора си, Брон може да прекрати настоящия си контракт още в края на този сезон и да стане свободен агент. С оглед на целия контрол, който ЛеБрон има над ситуацията, многократно съм заявявал, че ако се наложи (принуден от обстоятелствата) да напусне Кливланд за втори път, „Кралят“ няма да се поколебае да вземе най-доброто решение за себе си дори това да означава и завръщане в Маями.“

Междувременно, Кавс записаха три последователни загуби, а след първата от тях (от Детройт) се появиха спекулации за търкания между Джеймс и треньора Дейвид Блат.

Коментарите по адрес на коледния разговор между Джеймс и Уейд достигнаха и до самия играч, и като че ли той беше принуден да даде някакво обяснение. Ето какво каза ЛеБрон:

Видео клипа достигна до мен, точно както е достигнал и до вас. Честно казано, не знам какво съм казал в началото. Знам че казах „отново ще се съберем заедно, да правим по-големи и по-хубави неща“, но това няма нищо общо с баскетбола. Имам предвид, ако исках да му кажа нещо подобно, щях да му го кажа предната вечер.

Стига бе хора, не съм глупав. Знам че не съм ходил в колеж, но не съм чак толкова глупав. Не бих казал нещо подобно на Коледа, докато съм обграден със стотици камери. Разговора ми с Уейд няма нищо общо с това да напускам Кливланд и да се връщам пак в Маями.

Говорихме си за неща различни от баскетбола. Всички си мислят, че нашите взаимоотношения лежат единствено и само на баскетбола, но това не е така. Така или иначе това е без значение. Доста странна работа като цяло.

ЛеБрон Джеймс публично отрече зародилите се спекулации за повторното му преминаване в Маями, а отборът на Кливланд Кавалиърс публично продължава да доказва, че не е това, което всички очакваха че ще бъде.

Преди да разгледаме някои от очевидните проблеми на Кавс, нека само си припомним как беше сглобен този отбор:

Кайри Ървинг: имаше тонове спекулации около неговото напускане, но на 11ти юли това лято, Ървинг сложи подписа си върху шест годишен договор.

Кевин Лов: „Искам в голяма и силна организация. Ще преподпиша само с Лейкърс или Никс“. И както искаше в голяма и силна организация, така Лов изведнъж млъкна и на 23-ти август стана част от сделка, която го прати от Минесота в Кливланд. Тук най-съмнителната част беше факта, че Кливланд използваха Андрю Уигинс за разменна монета, като забележете – Уигинс е избран в драфта на 26-ти юни – период, в който все още не би трябвало да се знае дали ЛеБрон Джеймс ще играе в Кливланд. Да, но от централата на НБА не пускат в производство сувенири с името на Уигинс под логото на Кавалиърс. Може би се е знаело, че Уигинс няма да играе за Кавс?

Майк Милър, Джеймс Джоунс, Шон Мериън са попълнения по вкуса на Джеймс. Няма да сбъркаме ако предположим, че съставът на Кливланд Кавалиърс е сглобен по желание и предпочитания на ЛеБрон. Когато си най-добрия играч в лигата имаш силата и възможността да избираш с кой да играеш.

И да, на хартия отборът на Кливланд изглежда доста страховит. Но на практика, след 33 изиграни срещи, тимът виси на безличната 5-та позиция в непретенциозната Източна конференция, нижещ една след друга колебливи игри и купища въпросителни.

Казват, че доста често ЛеБрон е влизал в ролята на треньор, като е подреждал играчите по терена и е подбирал игровите ситуации. Да изземваш треньорските функции е едно, но да изземваш функциите на генералния мениджър е съвсем друго.

Ще го кажа така, не винаги събирането на три супер звезди ще даде резултат (още повече мигновен резултат). През 2010 Пат Райли не е събрал случайно Уейд, Бош и Джеймс. Събрал ги е, защото е знаел, че тримата може да играят успешно в един отбор. През 2007 Дени Ейндж не е събрал случайно Гарнет, Алън и Пиърс. Събрал ги е, защото е знаел, че тримата може да играят успешно в един отбор.

1

Към момента Брон, Ървинг и Лов не играят успешно. Отборът няма идея за това какво трябва да прави на терена – особено в дефанзивен план. Играчите на Блат допускат средно по 105.6 точки при 100 нападения от страна на противника, което е един от най-ниските резултати измежду всички отбори в лигата. Атаката им също не е особено впечатляваща. Дори в мачовете, когато имат преднина пред своя опонент, не се усеща настроението на играчите.

В настоящия момент ЛеБрон е контузен, като от централата на Кавалиърс обявиха, че звездата ще отсъства около две седмици, заради проблеми в коляното и разтежение в долната част на гърба. Никак няма да е лесно на играчите на Дейвид Блат през следващите две седмици, предвид тежките гостувания и домакинства, които се очертават пред Кавс. В период от 10 дена, Кливланд ще посрещне отборите на Маверикс и Рокетс, а ще гостува на Сиксърс, Уориърс, Кингс и Сънс.

С колебливата игра, която демонстрират е крайно вероятно да измъкнат една или две победи, което пък от своя страна допълнително ще влоши климата в организацията и кой знае – може да се стигне до преждевременни ротации.

През лятната пауза (след преминаването на Джеймс в Кливланд), Крис Бош беше направил доста интересно изказване, по адрес на новосформирания отбор на Кавалиърс:

„Кайри Ървинг и Кевин Лов тепърва ще разберат колко е трудно да се играе с ЛеБрон Джеймс в един отбор. Когато си най-добрия имаш огромни изисквания.“

Поне към момента, Крис Бош се оказва съвършено прав.

ОСТАВИ ОТГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here