Адиос, Джош

0
65

Пистънс освободиха Джош Смит. Джош има договор за още 2 години и $27 милиона. Пистънс ще платят тези пари. Да, те предпочитат да си платят за да не бъде Джош Смит част от отбора им.

Смит бе едно от последните попълнения на бившата легенда и GM на Детройт – Джо Дюмарс. През лятото Дюмарс бе осоводен и на негово място дойде Стан Ван Гънди – директор на баскетболните операции, треньор, GM – Стан има цялата власт. Той взима решенията, кой ще играе и кой – не, кой ще бъде част от отбора. Стан отговаря само и единствено пред собственика на Пистънс – Том Горес.

Ван Гънди е един от малкото треньори в лигата, които никога не са имали губещ сезон – винаги е завършал над .500 (повече победи от загуби). Най-вероятно това ще се промени след настоящата кампания. Въпреки лимитираните оферти за Смит през лятото (основно от Сакраменто) Ван Гънди отказа да го трейдне – реши да му даде последен шанс. С днешна дата този шанс приключи. Смит вече не е част от Детройт.

Пистънс освобождават Смит чрез т.нар. стреч провизия – тя им дава право да платят оставащите пари по договора му за два пъти повече от предвидените години плюс още една. В случая Смит има(ше) договор за още две години с Детройт – 2×2+1 означава, че Детройт ще плати тези $27 милиона в рамките на следващите 5 сезона – по $5.4 милиона на сезон. Очевидно това е по-изгодна оферта за ръководството на Пистънс от колкото безполезен трейд, който би докарал малко в замяна.

Въпреки че не е имало нито един желаещ за трейд, то много са кандидатите за подписа на Джош Смит като свободен агент. Tой ще бъде такъв от 24-ти срещу 25-ти декември – it’s a Christmas miracle. Най-сериозни шансове и желание имат Хюстън, Сакраменто, Маями, Л.А. Клипърс и Далас.

Кингс искаха да привлекат Смит през лятото, а собственикът им – Вивек Ранадиве определено е фен на нестандартните решения (наскоро предложи Сакраменто да играят в защита 4 срещу 5, за да има техен играч сам под коша на противника, ако той пропусне).

Най-сериозният кандидат обаче е тимът на Хюстън. Всички отбори освен тях (които проявяват желание) са над минималния таван на заплатите и могат да предложат не повече от около $1.4 милиона на година – ветеранския минимум. Рокетс имат т.нар bi-anual exception и могат да предложат двугодишен договор за малко над $2 милиона. Смит и Дуайт Хауърд също са дългогодишни приятели, като именно Дуайт е бил кум на сватбата на Джош.

Далас също са в играта за подписа на Смит, който е бивш съотборник от гимназията с най-новото попълнение на Мавс – Ражон Рондо. Двамата дори са споделяли открито, че биха се радвали един ден отново да играят заедно.

Пред Пистънс предстои процес на ребилд, а може би и Дженингс още някой е на път да намери бързия изход от организацията?  Стан Ван Гънди очевидно може веднага да намери пойнт гард, който да замести другия проблематичен играч в тима.

Watch video

ОСТАВИ ОТГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here