Сравненията между Коби и Майкъл не са от вчера. Имайки предвид начина по който се развива професионалната кариера на Коби, поведението му на и извън терена, таланта и неизчерпаемото желание за победа, сравненията с Майкъл до голяма степен са оправдани.

Само 8 точки разделят двамата във вечната класация за най-добрите реализатори в историята на лигата и за Коби е просто въпрос на време да задмине идола си.

Много често ученикът изпреварва учителя си, като в това се крие и тайната на прогреса. В този ред на мисли, постижението на Коби, може да бъде разгледано като еволюционен възход за лигата и баскетбола като цяло.

За Брайънт, не е толкова важно, че ще изпревари Майк по още един показател. За „мамбата“ са важни съветите, които е получил от него през годините и приятелството, което са развили във времето.

Беше невероятна възможност за мен. В момента, в който стъпих в лигата, величия като Клайд Дрекслер, Хаким, Чарлз Баркли, Гари Пейтън, Джон Стоктън и пр., все още бяха по терените. Имах уникалната възможност да играя срещу такива играчи. Джордан беше човекът, срещу който нямах търпение да се изправя. За разлика от другите играчи и новобранци, не се страхувах да питам. Воден от вътрешното си желание да научавам неща. Никога не съм се притеснявал да признавам неща, които не знам и същевременно не съм се притеснявал да питам и да научавам за тях.“

За мен, Майкъл беше като по-голям брат. Дали заради сходства в характерите ни, дали заради заряда, който носим, между нас има някаква връзка. Не знам дали той се е отварял повече към мен в сравнение с други играчи. Не знам дали други играчи са имали кураж да му задават въпроси. Това което знам със сигурност е, че успяхме да развием през годините наистина страхотни взаимоотношения.

– Коби Брайънт

Иначе когато става въпрос за предаването на „щафетата“, Майкъл не я подаде на Коби. Коби сам си я взе от ръцете му. Точно както Майкъл сам я беше взел от ръцете на Меджик и Бърд десетилетие по-рано (през 1991г. Майкъл разбива Меджик във финалите, с което като че ли му каза „твоето време отмина, сега идвам аз“.. през 2003г. в последния мач между Коби и Майкъл, Брайънт нанизва 55 точки, с което като че ли му казва „твоето време отмина, сега по терените властвам аз“).

Сравненията между Майкъл и Коби по отношение на техните постижения винаги са будели интерес. В тази връзка, лигата направи запитване до някои от своите журналисти и анализатори за това какви са разликите в играта на Майкъл и Коби? Какви са разликите в кариерите им като цяло:

Стийв Ашбърнър: Коби към Майк е като Вик Дамон към Франк Синатра. Джордан е като Синатра – оригиналът. Коби е като Вик – копието. Талантлив, надарен, технически може би дори превъзхождащ, но не е оригиналът.

Фран Блайнбъри: След първите си няколко „високо-летящи“ сезона в лигата Джордан разви стрелбата си от средно разстояние и играта си с гръб към противника. Оръжия, срещу които не се намери противодействие. Брайънт използва същите прийоми в играта си, като взима и повече стрелби от далечно разстояние. От друга страна Майкъл беше по-добър защитник. Ако трябва да се дефинира разлика между кариерите на двамата аз бих използвал точно две думи – Скоти Пипън.

Скот Хауърд-Купър: Основна разлика е факта, че Коби влиза в лигата директно след гимназия, а Майкъл прекарва 3 години под ръководството на Дийн Смит в Северна Каролина. Майкъл е имал възможността да израсте ментално под въздействието на един от най-добрите треньори, а Коби е трябвало да извлича есенцията на играта сам. Въпреки че Коби е бил доста по-зрял за крехките си 17 години живот.

Шон Пауел: Майкъл беше елитен защитник в разцвета на силите си, като запази добрата си игра в защита почти до последните си дни в лигата. Винаги се е нагърбвал да пази най-добрия играч на съперника, а защитата му срещу Карл Малоун (секунди преди да „застреля“ Браян Ръсел във финалната серия с Юта) е може би едно от най-подценяваните положения в историята на лигата. В това отношение Коби спря да се раздава преди няколко години, може би с цел да съхрани сили. Освен това Майкъл беше по-голяма „звезда“ извън терените от Коби. И накрая може да добавя, че има и един пръстен повече.

Джон Шуман: Най-голямата разлика между двамата е в дефанзивния план на играта, където Джордан демонстрира постоянство през цялата си кариера. Джордан беше по-добър стрелец и по-ефективен реализатор. Основната разлика между кариерите на двамата е, че Майкъл беше най-добрият играч за отбора си при спечелването на шест титли, докато Коби беше най-добрият играч за отбора си при спечелването на две. Що се отнася до Майкъл – винаги ще се чудим какво щеше да се случи ако не се беше отказал първия път (в средата на 90те). Що се отнася до Коби – винаги ще се чудим колко ли добър можеше да бъде ако се доверяваше малко повече на съотборниците си.

Секу Смит: За мен, най-голямата разлика между двамата произлиза от играта им в защита. Джордан играеше защита по абсолютно същия начин, по който играеше и в нападение. Като че ли животът му зависеше от това да докаже, че е по-добър от съперника срещу него.

Коби ме е изумявал със способностите си в защита – без проблеми може да изключи противников състезател от игра. Може би липсата на постоянство прави така че да изостава от Джордан по този показател. Що се отнася до кариерите им, Майкъл винаги е бил главният човек в съблекалнята на Булс. Шест титли, шест отличия за най-полезен играч във финалите. При Коби нещата стоят друго яче, бидейки считан за по-малкия брат на Шак през шампионския три-пийт на Лейкърс.

А истината е, че всеки има право на своя собствена класация. Всеки има право на свои собствени „най-велики три, пет или най-велики десет“.

ОСТАВИ ОТГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here