Кливланд, имаме проблем…

0
80

Въпреки че отборите в лигата са изиграли едва по няколко мача, вече можем да си направим някакви изводи за това кой какви цели и амбиции си е поставил за предстоящата кампания. Спокойно можем да посочим няколко отбора, които по никакъв начин няма да бъдат замесени в борбата за места, даващи право на участие в плейофите. По същия начин бихме могли да назовем няколко основни фаворита, които ще бъдат вперили погледи в титлата.

Рано или не, начинът по който играят отборите е доста показателен, за да разберем какво е моментното ниво, върху какво трябва да се работи и какво е настроението в съблекалнята като цяло. Следвайки този ред на мисли спокойно можем да заявим, че ситуацията в Кливланд не изглежда съвсем розова.

Соченият от букмейкърите фаворит за титлата се задъхва на самия старт на сезона, а големите трима в състава, като че ли не могат да се напаснат един на друг. След три загуби в четири изиграни срещи ЛеБрон открито заяви пред фенове и журналисти, че всички трябва да се успокоят, защото целият този процес изисква време.

Самият ЛеБрон не изглеждаше никак спокоен в средата на четвъртата част при гостуването в Солтлейк Сити срещу Юта Джаз. Причината, разбира се, бе поредната ужасяваща защита, която отборът му правеше срещу „звездите“ на Джаз. И докато всички очаквахме, че така сглобеният отбор на Кавалиърс ще изпитва затруднения в защита, проблемите им в нападение дойдоха като гръм от ясно небе за всички фенове и баскетболни специалисти.

Към момента Кливланд са един от най-лошо представящите се отбори що се отнася до „раздаване“ на топката и същевременно са отборът с най-много индивидуални отигравания (като процент от общият им брой нападения) в лигата. Тук противоречието идва от факта, че Кливланд подписаха с ЛеБрон, а когато ЛеБрон играе в отбора ти се предполага, че играта трябва да се играе лесно. Топката да се раздава и ефективността в атака да е висока.

Нищо подобно не се случва в Кливланд. По време на срещата си с Юта, Кавс изравниха клубното си постижение за най-малко асистенции по време на мач от редовния сезон – 6.

Усеща се напрежение в щаба на тима от Охайо. Усеща се напрежение и между самите играчи. На полувремето на въпросната среща ЛеБрон беше взел протокол от мача и гледаше мнително към моментната статистика.

1

Едно е сигурно – „Кралят“ не е доволен. Нито от представянето на новите си съотборници в защита, нито от играта им в нападение. Усилено започна да се използва думата „неегоистичен“ в редиците на Кавс и същевременно всички погледи се впериха в Кайри Ървинг, който направи 23 опита да вкара кош и не записа нито една асистенция (при загубата от Юта).

Нещо повече, по-взискателните специалисти посочиха още по-впечатляващата статистика, а именно че Ървинг не е записал асистенция вече в продължение на цели шест игрови периода. И преди да заклеймим Кайри като най-големия егоист в лигата бих искал да отворя една скоба.

Кайри Ървинг взима участие в 40 от общо 72-те позиции в нападение за Кавс (в мача с Юта). В 15 от тези 40 нападения Кайри създава ситуации (отворени стрелби и коридори) за свои съотборници, но всички те пропускат. Единствено Кевин Лов бележи след пас на Ървинг в самото начало на срещата (за 5:5), но от НБА не отчитат асистенцията на Кайри.

Същевременно 21 от 23-те опита за кош на Кайри идват след индивидуални атаки (играе един на един със защитник) или атаки през заслон (изнася топката, поставен му е заслон, задминава го и стреля).
От видяното в срещата отиграванията на Кайри по-скоро изглеждаха като поемане на инициативата в трудни за отбора му моменти, от колкото да бяха провокирани от жаждата му да тупка топката и да бележи точки. В този редна мисли (пак от видяното в мача) не съм сигурен до колко играчите в състава на Кливланд осъзнават в каква позиция се намират и дали знаят каква роля трябва да изпълняват.

В никакъв случай не трябва да се прибързва с крайни оценки и отписвания на Кавс. Това което се случва в тима от Охайо е нормално. Случи се в Маями преди 4 години. Случвало се е почти навсякъде, където има преплитане на звездно его и големи очаквания. В Маями успяха да се справят с проблема и спечелиха 2 титли при 4 визити на финалите. Това което ни остава да разберем е, дали в Кливланд ще успеят да се справят.

ОСТАВИ ОТГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here