Логото…

0
608

Може би все още има хора, които се чудят кой е човекът изобразен на логото на НБА? Кой е човекът в белия контур символизиращ баскетбол по целия свят? През годините съм чувал различни предположения, като например, че това е Джон Стоктън или Анфърни Хардуей или Джейсън Кид, но разбира се тези предположения са далеч от истината, защото човекът се казва Джери Уест.

Известен още като „Mr.Logo“ и „Mr.Clutch“, гардът на Лейкърс е драфтиран в лигата през 1960г. и бързо се превръща в лидер на отбора като заформят невероятен дует с тогавашната голяма звезда на „Езерняците“ – Елджин Бейлър. Току що спечелил олимпийското злато, Джери демонстрира своят таланат още от самото начало на кариерата си в лигата, като тотално променя представата за игра на гарда. През 60те години Джери Уест извежда Езерняците осем пъти до финалите в лигата и осем пъти търпи горчивият вкус на загубата. Сякаш нещичко все не му достигаше в последния момент. Сякаш Селтикс и Бил Ръсел, винаги знаеха как да  му се противопоставят.

През далечната 1969г. Джери Уест и неговия Лейкърс достигат за шести път през декадата финалите в НБА, и за шести път те срещат там тимът на Бостън Селтикс.

Останал в историята като един от най-драматичните финали, спорът за титлата се решава в седми мач.

„Благодаря ти Джери..”, това са думите, които Джон Хавличек отправя към Джери Уест, докато Бил Ръсел държи ръката му вдигната високо във въздуха. Това се случва секунди след края на този седми мач. Уест завършва двубоя с 42 точки, 13 борби и 12 асистенции. Това кара Бил Ръсел да каже: „Лейкърс не станаха шампиони, но Джери Уест е шампион”.

Бостън Селтикс покоряват за пореден път върха в НБА, но истинският шампион в залата е само един – Джери Уест. Това кара журито да промени регламента и за пръв и единствен път в историята на лигата, наградата за най-полезен играч във финалните серии се връчва на играч от загубилия отбор. Джери е обявен за най-полезен играч във финалите.

Въпреки осемте си поражения, Уест успява да спечели така жадуваната титла през 1972г.

След като прекратява кариерата си на баскетболист, Джери няма никакво намерение да се разделя с баскетбола. Той става треньор на Езерняците, а малко по-късно и главен мениджър.

Може би малцина от вас знаят, че именно Джери Уест седи в основата на успехите на Лейкърс през 80те, както и възродилата се династия в началото на новия век.

Невероятен като играч, невероятен като ръководител, Джери Уест си остава една от най-емблематичните фигури на лигата. Всъщност, най-емблематичната, защото той е емблемата на лигата от 1969г., до днес.

ОСТАВИ ОТГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here